Hezkou sobotu!
Ještě když jsme šli do obchodu,
nevěděla jsem,
co si dnes uvaříme za polévku.
Prostě jsem byla bez nápadu.
Takže jsem plánovala,
že se půjdeme podívat na zeleninu
a že mě třeba něco napadne.
Vystavené měli různé dýně,
ale jelikož jsme dýňovou měli nedávno
a navíc mám doma dýně od mamky,
nebylo to to pravé ořechové.
Pak jsem ale přišla ke květáku a bylo rozhodnuto.
Dnes bude květáková polévka s tymiánovo-česnekovými krutony krutony...
Suroviny:
cibule, 7 stroužků česneku, olivový olej, 1 menší hlavička květáku, mléko, sůl a hrubozrnná sůl, pepř, několik snítek tymiánu, 2 celozrnné kaiserky
V hrnci rozpálíme 1 lžíci olivového oleje
a vhodíme nadrobno nasekanou cibuli a chvilku orestujeme.
Poté přihodíme 3 nasekané stroužky česneku
a omytý a na růžičky rozebraný květák
a ještě chvilku restujeme.
V odměrce si smícháme 0,5 l vody a 0,5 l mléka
a zalijeme orestovaný květák,
osolíme, přidáme 2-3 snítky tymiánu a necháme vařit do změknutí.
Mezitím si rozpálíme troubu,
plech vyložíme pečícím papírem,
kaiserky nakrájíme na plátky a poklademe na plech.
Pokapeme olivovým olejem, nasekáme zbytek česneku
a poklademe na kaiserky,
přidáme pár snítek tymiánu a hrubozrnnou sůl
a pečeme v troubě.
Jakmile máme květák měkký,
ponorným mixerem ušleháme v hladký krém.
Na talíři zdobíme krutony, pár kapkami olivového oleje
a čerstvě mletým pepřem.
Hezkou odpočinkovou sobotu!
Vaše Radka
Polevka vypada bajecne. M.
OdpovědětVymazat