neděle 25. května 2014

Med z květů černého bezu

Až se nás zima zeptá, co jsme dělali na jaře, můžeme už částečně s klidem říci, že jsme nezaháleli :-) Nevím jak u vás, ale u nás už kvete černý bez. Chtěla jsem připravit šťávu, ale vzhledem k tomu, že jsme doma neměli kyselinu citronovou, objevila jsem, že je možné připravit z květů i výborný med. Takže šťávu si necháme na jindy a včera jsme se pustili do medu.
Výprava za černým bezem nebyla ale jen tak, byla dobrodružná :-) Když jsme s dětmi vycházeli, sluníčko sice krásně svítilo, ale v dálce už byly vidět dost černé mraky. Říkala jsem si, že to v pohodě zvládneme. Nejprve jsme sbírali kousek od nás od domu, ale protože květů nebylo moc, museli jsme se vypravit ještě ke škole, kde jsem keře černého bezu měla vyhlídnuté. A to už se mraky blížily rychleji. Šmikali jsme tedy květy rychle, ale přesto. Najednou se zvedl veliký vítr. Stromy kolem nás ohýbaly svoje větvě, hučelo to a děti začaly být vykulené. Začalo pršet, chytla jsem tedy Lucinku za ruku z jedné strany, Pepánka z druhé a hodně veliký kus cety domů jsme běželi. Naštěstí jsme se stihli vrátit ještě relativně včas, než začal ten největší liják. Hodně se mi ulevilo. Blesk byl asi jen jeden, ale když jsem viděla, jak je Lucinka vykulená, bála jsem se spíš o ně a už jsem si po cestě plánovala, kam se schováme, kdyby bylo ještě hůř.
Ale vše dobře dopadlo a já vám nyní napíšu, jak si můžete med z černého bezu připravit i vy. Vzhledem k tomu, že jsem nevěděla, jaký chuťově medík bude, připravili jsme si ho nejprve z jednoduché dávky.



Suroviny:

minimálně 25 květenství černého bezu zbavených silnějších stopek, 1 kg cukru, 1 litr vody, 1 veliký BIO citron nebo 2 menší


 Květy bezu si omyjeme, osušíme a  nasypeme do hrnce a zalijeme litrem vody. Přidáme na kolečka nakrájený citron včetně kůry, přivedeme k varu a povaříme asi 20 minut. Odvar necháme 24 hodin luhovat. Druhý den odvar přecedíme přes plátýnko a z květů a citronu vymačkáme co nejvíce tekutiny. Přidáme cukr a roztok vaříme  za občasného míchání půl až tři hodiny podle toho, jak chceme mít med hustý a tmavý. Hustotu zkoušíme tak, že si vždy trochu kápneme na talířek a necháme vychladnout. Já jsem med vařila něco přes hodinku. Příště by mohl být malinko světlejší, ale chuťově je výborný a není nahořklý, i když je dost tmavý. Horký med nalijeme do připravených skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, aby nám víčka dobře chytla.



Med už jsme ochutnali a musím říct, že je opravdu výborný a nádherně voní, takže my můžeme určitě doporučit!



Krásnou neděli




Radka





























24 komentářů:

  1. Radu, med jsem dělala poprvé vloni a byl úžasný, pak ještě šťávu a limonádu..je škoda nevyužít to bohatství, co nám příroda dává..já se letos chystám poprvé i na med s výhonků ze smrku, protože jsem ho objevila na jednou blogu a moc mě zajímá, jak to může chutnat..Měj krásný zbytek dne..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, na tu šťávu se chystám tento týden - půjdu zase na lov ke škole :-) A jinak o tom smrkovém jsem už také četla, jenže nevím, kde bych beztrestně získala ty výhonky :D Děkuji za návštěvu ! Radka

      Vymazat
    2. Ten med z výhonku smrku se prý má sbírat maximálně do půlky května,takže já ho zkusím až příští rok :)

      Vymazat
    3. Jani, tak to máme tedy pech :-) Ale ještě jsem vykoumala med ze sedmikrásek, ale je potřeba 500 květů, tak to nevím, to abych otrhala celé Kosmonosy :-)

      Vymazat
    4. Buď na vlastní zahradě nebo najít nějakou zarostlou louku, kde jsou náletové dřeviny a likviduje se to jednou za pár let ... což bych řekla nevadí když pak stejně přijedou stroje a všechno jde pryč:-))

      Vymazat
    5. A to jsi psala ty, že tam máte tu náletovou louku, že? Tak zase nějaká výhoda :-) Krásný den Ajko!

      Vymazat
  2. Raduško, jaký je chuťově? Já moc černý bez nemusím, ale ten med vypadá celkem lahodně. Já bych chtěla zkusit med z pampelišek, pokud se mi povede nasbírat ještě někde pampelišky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, právě že je chuťově výborný, děti říkaly, že jim chutná jako bonbon. Šťáva má takovou zvláštní chuť, ale ten med mne opravdu mile překvapil, je výborný.

      Vymazat
  3. Z bezu jsem dělávala šťávu když byly děcka malé, med jsem dělala jen z pampelišek, bych mohla taky zkusit:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, já právě původně chtěla taky šťávu a nakonec máme medík :-)

      Vymazat
  4. Radu, koukám, že jste měli sběr s adrenalínem... Med se ti moc povedl, má nádhernou barvu.
    Gratuluji vítězkám soutěže a moc se mi líbila reportáž z olympiády, velmi vážně a profi pojaté! :o)
    Krásný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, moc Ti zase děkuji za milé řádky a pochvaly :-) Med jsem dělala poprvé, tak je to výkon, ale vím, že ne naposledy. Krásný úterní den! Radka

      Vymazat
  5. Milá Radko, med je úžasný, má krásnou barvu a určitě i krásně voní, mám tyto bylinkové medy velmi ráda :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Sonio, děkuji za milou návštěvu a ano, medík je opravdu krááásně voňavý! Krásný den! Radka

      Vymazat
  6. Radu, med vypadá dobře. U nás bez teprve začíná pořádně kvést, tak budem sbírat na šťávu tento týden. Děláváme jí na zimu aspoň 20 litrů. A med ze smrkových výhonků jsem dělala a je výborný. Máme svůj les s velikými smrky, tak jsem si jich pár ozobala. Ale med z bezu určitě zkusím podle tebe, protože jak se říká: Před kopřivou klekni, před bezinkou smekni.
    hezký den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, moc Tě zdravím! To je hezké pořekadlo, to jsem ještě neslyšela :-) Zase jsem o něco chytřejší díky Tobě, děkuji!!! Krásný den! Radka

      Vymazat
  7. juuuj, vypadá lahodně... :o)
    Ale do medíku se nepustím, čekám až budou zralé jahůdky, vyrazíme na samosběr a bude se vařit marmeládka :o)
    Hezký den! Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpánko, no Ty mě tedy ale lákáš :-) Marmeládu jahodovou my rádi! Měj se moc hezky! Radka

      Vymazat
    2. holky, já jsem loni dělala jahodovou marmeládu a do jedné várky jsem přidala rebarboru a jemně nasekanou mátu, ta je naprosto skvělá. určitě někdy zkuste.
      Majka

      Vymazat
    3. Radu...jááááá?!??? to jahůdky lákají ať si je zamarmeládkujete :o)
      Majka - dobrý nápad, někdy se vyplatí experimentovat ;o)

      Vymazat
    4. no to já zas jo, měla jsem malinko strach aby se třeba nekazila, protože já marmelády nezavařuju, ale je skvělá, ještě mám dvě skleničky z loňska. Letos chci zkusit i jiné kombinace.
      Majka

      Vymazat
    5. Holky, vy mě teda lákáte. Já jsem pro všechno, jen mám strach, co ti moji doma :-D

      Vymazat
    6. jo a Radu, víš, jak výborná je marmeládka z lesních jahůdek? máme je v našem lese, tak jsem je jednou nasbírala a uvařila do takových pidi skleniček od malinkých medíků. Dávala jsem to jako dárky,, krásně voněla.
      Majka

      Vymazat
    7. Majko, tak to zcela upřímně, ale nepokrytě závidím :-) Ale samozřejmě v dobrém! To muselo být krásné, takové dárky opravdu potěší u srdce ♥

      Vymazat