Dnes se vám hlásím ještě jednou a v tuhle chvíli mám rozpracovaný ještě jeden článek.
Přípravy jsou v plném proudu
a já si do virtuálního deníčku chci zaznamenat vše :-)
Když se v čase vracím zpátky a procházím si starší příspěvky,
vrací se mi vzpomínky.
A tak i dnešek sem určitě patří -
se vším, co se u nás doma děje....
Manžel velikonoční nádivku nezná.
Říkal, že u nich doma ji nikdy nedělali.
A že když viděl tu hromadu lupení, začal propadat panice.
Nakonec prý všechno ale dopadlo jinak, než si v hlavě představil.
Chutná to prý skvěle a už u oběda byl natěšený, až to ochutná i studené :-)
A nakonec ho osvítil nápad, že by se tato nádivka mohla dělat i na různé oslavy.
Opravdu mu to muselo moc chutnat :-)
Suroviny:
250 g bílého pečiva pokrájeného na kostičky (rohlíky, žemle, veka, touastový chléb), 400 g uzeného masa, 200 g zelého lupení (já použila mladý špenát, mangold a rukolu),125 g másla, 6 vajíček, 300 ml mléka, 100 ml vývaru, sůl
Pečivo nakrájíme na kostičky a necháme oschnout.
Mezitím si dáme uvařit uzené maso - část vývaru pak použijeme na namočení pečiva.
V průběhu vaření masa si oblanšírujeme zelené lupení.
Přivedeme k varu osolenou vodu,
jakmile začne vřít, vhodíme do ní lupení, promícháme a ihned lupení zase vyjmeme a zchladíme ledovou vodou.
Lupení necháme okapat a pak z něj vymačkáme přebytečnou vodu. Vymačkané lupení pokrájíme na hrubší kousky.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Povolené máslo si nejprve utřeme se solí.
Vajíčka si oddělíme - zvlášť bílky a zvlášť žloutky.
Žloutky jeden po druhém postupně vešleháváme do másla.
Z bílků usleháme sníh.
Do mísy si dáme housky a přilijeme vývar s mlékem a promícháme.
Poté přidáme na kostičky nakrájené a vychlazené uzené maso,
přidáme na hrubo nakrájené lupení,
máslo utřené se žloutky,
dosolíme podle chuti a nakonec opatrně, ale důkladně vmícháme sníh z bílků.
Pekáček si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a nalijeme připravenou směs.
Pečeme v troubě cca 50 minut, dokud nám nádivka nezezlétne.
Hezké čtení o velikonoční nádivce můžete nalézt zde
A co u vás?
Peče se u vás na Velikonoce také nádivka?
My jdeme pokračovat v přípravách a ještě se vám dnes ozvu :-)
Zatím se mějte krásně a pohodově!
Vaše Radka
Radka tak uz teraz sa tesim co to bude neskor, pretoze toto vyzera bajecne a urcite "nadivku" vyskusam :) Mnam! Krasnu velkonocnu nedelu Mira...
OdpovědětVymazatMiri, moc Ti děkuji! I Tobě krásné Velikonoce! Radka
VymazatNadivku jsem jeste nikdy nedelala v patek bylo uzene vyprodane tak to zkusim jindy az toho venkovniho zelenyho bude vic :-) dekuji za recept pisu si do receptare. R.
OdpovědětVymazatRadano, mockrát děkuji a doufám, že bude nádivka chutnat :-) Hezký večer! Radka
VymazatNádivku jsem letos nestihla a ráda vyzkouším tu tvou ;-) když manželovi tolik chutnala. Díky za recept, těch není nikdy dost.Hezký den.Ála
OdpovědětVymazatÁlo, moc děkuji! Budu ráda, když třeba pak napíšeš, jak vám chutnala doma :-) Hezký večer! Radka
VymazatJá úplně zapomněla na nádivku, děláváme tradičně hlavičku. Kopřivy už rostou, o víkendu bude nádivka :-)))), Kája.
OdpovědětVymazatKájo, tak ať si pochutnáte :-) Měj se hezky! Radka
Vymazat