pondělí 28. září 2015

Štafetky



Krásný nedělní podvečer!


Když člověk vzpomíná na to, 
čím jsme si mohli jazýček rozmazlit v cukrárně, 
když jsme byli malí, 
určitě nebyl výběr takový, jako je dnes.
 Všechny cukrárny měly téměř stejnou nabídku.
 Věnečky, špičky, laskonky, kremrole, větrníky a košíčky patřily ke stálicím. 
A ještě jeden zákusek. 
Štafetky.
 Jako malá jsem ho moc nemusela, 
ale teď, teď ho mám moc ráda.
 Nedávno slavila moje mamka narozeniny a nechala upéct i zákusky.
 A jak moc mě překvapilo, jak zrovna štafetky zachutnaly našim dětem. 
Už loni jsem je chtěla zkusit upéct na Vánoce,
 ale z plánu nakonec sešlo. 
Ale to, že zachutnaly dětem, 
byl jen o další důvod navíc, 
proč se do nich tentokrát opravdu pustit.

Receptů je na internetu docela dost a každý byl malinko jiný. 
Nakonec jsem ale zvolila recept ze stránky Maminčiny recepty 
a je to opravdu ten pravý
 - trefa do černého hned na první pokus :-)


Suroviny:


330 g bílků, 230 g cukru, 90 g hladké mouky, 90 g mletých ořechů

Krém: 50 g másla, 80 g hladké mouky, 100 g cukru, 1/4 l černé kávy, 150 g másla, 50 g cukru

Poleva: 100 g Omegy na polevy, 100 g čokolády na vaření, 3 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu 

Nejprve z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. 
Tentokrát bílky asi stávkovaly
 a mě 10 bílků trvalo ušlehat 40 minut, ale nevzdala jsem se. 
Poté přidáme mouku a umleté ořechy, 
opatrně promícháme, rozdělíme na dva plechy vyložené pečícím papírem a 
 rovnoměrně rozetřeme na celé plechy. 
Upečeme v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 8 minut
 (pláty musí zezlátnout).
 Po vytažení z trouby převrátíme pláty na vál, 
odstraníme pečící papír,
převrátíme zase zpátky a necháme důkladně vychladnout.
Mezitím si připravíme krém.
 50 g másla rozpustíme, odstavíme z plotny 
a přisypeme mouku a 100g cukru. 
Vrátíme na plotnu a mícháme až se suroviny spojí. 
Zalijeme kávou  (1/4 l kávy  - dala jsem dvě lžičky mleté kávy na 1/4 l vody)
a vymícháme hustou kaši. 
Jakmile kaše zhoustne, 
odstavíme ji z plotny a necháme důkladně vychladnout.
Utřeme 150 g másla s 50 g cukru 
a po lžících vešleháme vychladlou kaši.
 Třeme tak dlouho,
 až je krém krásně hladký.
 Potom každý upečený obdélník rozkrájíme podélně na 4 stejně široké pruhy 
(celkem jich tedy bude 8). 
Na 6 z nich rozdělíme krém,
 rovnoměrně rozetřeme 
 a poskládáme na sebe vždy 3 namazané pruhy 
 a navrch položíme nenamazaný.
Necháme utuhnout v ledničce několik hodin.
Ztuhnout musí opravdu důkladně, 
aby se pak dobře krájely a nerozjížděly se.
Ztuhlé krájíme na jednotlivé kousky 
a namáčíme v připravené čokoládové polevě.
 Čokoládovou polevu jsem připravovala ve vodní lázni. 
V misce tozpustíme Omegu společně s čokoládou na vaření,
 po rozpuštění přidáme kakao a důkladně vymícháme, 
aby se netvořily hrudky 
a poleva byla krásně hladká.
 Necháme polevu malinko zhoustnout 
a potom namáčíme připravené kostky.







 















A jaké máte vy svoje "retro" oblíbené zákusky? 
A zkoušeli jste si je upéct už doma?
Přej všem, 
aby vám kratší pracovní týden utekl hladce
a v poklidu!



Vaše Radka

16 komentářů:

  1. Radu......štafetky jsou jako od cukráře....mooooc se Ti povedly.
    Jó, kdo umí ten umí :o)))
    Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to nádherně,určitě lépe než v cukrárně ,mňam,pošlu adresu,pošli celou krabici :D Jana-Agaja

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím Radu :-), z fota mě honí mlsná, vypadají úžasně, Kája.

    OdpovědětVymazat
  4. Radu povedené již od pohledu a což ta chuť, která musí být naprosto báječná. Já štafetky totiž také mám ráda. Obdivuji, že ses do nich pustila, je to docela pracné jak čtu.
    Měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  5. Radu mňam, štafetky doma máme moc rádi. dělám je tehdy, když se mi v mrazáku nashromáždí dostatečné množství bílků. a taky jsem doma dělala rakvičky, ale ty, bohužel, chutnaly jen mně.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
  6. Radu, páni! Vypadají úžasně! Taky je mám ráda a určitě neodmítnu dobrou rakvičku a neošizený větrník s karamelovou šlehačkou...No nic, abych nemusela nocovat ve fitku :o)
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Radka, stafetky vyzeraju perfektne...a ako krasne si ich nafotila :-) Dala by som si...a dakujem za receptik :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Radko, vypadá to úžasně. Ivana

    OdpovědětVymazat
  9. Štafetky miluje můj taťka. Krásně nafoceno :)

    OdpovědětVymazat
  10. Mňam, moje obľúbené :) Veľmi pekné, určite vyskúšam :)

    OdpovědětVymazat
  11. Do originál štafetek nepatří vlašské ořechy, ale mleté neslané arašídy.
    Nic se neděje. Jarmila

    OdpovědětVymazat
  12. Ach bože, Štafetky miluji a recept je bezvadně napsaný. Už běžím vyndat materiál a hurááááá na ně. Helča.

    OdpovědětVymazat
  13. Koupila jsem si v cukrárně štafetku a byla nedobrá..:-( A vím,že kdysi mi moooc chutnaly,tak jsem se dala do pečení a to jsme si pochutnali.Pekla jsem je na Vánoce a už mám další zmražené bílky,tak je opět upeču. A tady jsou z hezkým povídáním a taky hezky nafocené..:-D
    ahooj Daška

    OdpovědětVymazat