Krásné nedělní odpoledne!
Lívance slibuji dětem už týden
a dnes na ně konečně došlo.
Pro Pepánka s marmeládou,
pro Lucinku ve skořicovém cukru
a já dostala chuť na podzimní variantu
- s hruškami.
Manžel na sladké není,
navíc je i dnes v práci, t
ak pro toho bude k večeři kus "flákoty" :-)
Suroviny:
půl kostky droždí, 40 g cukru, 400 g mouky - já dávám půl na půl polohrubou a hladkou, 700 ml mléka, 2 vajíčka, špetka soli
hrušky, 3 plátky másla,lžíce třtinového cukru, 3 hřebíčky, celá skořice, 1 badyán, špetka mleté skořice, 2 lžíce rumu
Nejprve
si zahřejeme mléko.
Trošku vlažného mléka smícháme s rozdrobeným
droždím,
lžicí mouky a cukru a necháme vzejít kvásek.
Ten poté smícháme
se zbytkem mouky, cukru, mléka,
špetkou soli a dvěma vajíčky,
důkladně
promícháme a na teplém místě necháme
cca půl hodinky kynout.
Na pánvičce
pak smažíme lívanečky z obou stran.
Mezitím, co nám kyne lívancové těsto,
si připravíme hruškový přeliv.
Rozpustíme si máslo, hrušky oloupeme,
zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky.
Pokrájené hrušky vhodíme k máslu, lehce orestujeme,
potom přidáme celou skořici, hřebíček, badyán
a mletou skořici a zasypeme lžicí třtinového cukru
a přidáme 2 lžíce rumu.
Necháme provařit do měkka
a přelivem poté přelijeme usmažené lívance.
Můžeme ještě dozdobit řeckým jogurtem.
Tahle varianta je dokonalou chutí podzimu!
Užijte si v pohodě ještě zbývající prodloužený víkend!
Vaše Radka
To je krása :)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky
Mňam...luxusní záležitost Raduško.
OdpovědětVymazatM.
Všechny blogy nějak moc vaří a pečou ..a samé dobroty :-))) Iva
OdpovědětVymazatVypadají luxusně, recept si ukládám a určitě vyzkouším :-)
OdpovědětVymazatJarka
Radu, voní to až sem ..... lívanečky dělám často .... ale děkuji za inspiraci na ten hruškový přeliv ..... budu ho muset vyzkoušet ..... Marki
OdpovědětVymazat