neděle 27. září 2015

Lívance s horkým hruškovým přelivem



Krásné nedělní odpoledne!


Lívance slibuji dětem už týden
 a dnes na ně konečně došlo. 
Pro Pepánka s marmeládou, 
pro Lucinku ve skořicovém cukru
 a já dostala chuť na podzimní variantu  
- s hruškami. 
Manžel na sladké není, 
navíc je i dnes v práci, t
ak pro toho bude k večeři kus "flákoty" :-)


Suroviny:
 
půl kostky droždí, 40 g cukru, 400 g mouky - já dávám půl na půl polohrubou a hladkou, 700 ml mléka, 2 vajíčka, špetka soli
 
 
 hrušky, 3 plátky másla,lžíce třtinového cukru, 3 hřebíčky, celá skořice, 1 badyán, špetka mleté skořice, 2 lžíce rumu
 
 
 
Nejprve si zahřejeme mléko. 
Trošku vlažného mléka smícháme s rozdrobeným droždím,
 lžicí mouky a  cukru a necháme vzejít kvásek.
 Ten poté smícháme se zbytkem mouky, cukru, mléka,
 špetkou soli a dvěma vajíčky,
 důkladně promícháme a na teplém místě necháme
 cca půl hodinky kynout.
 Na pánvičce pak smažíme lívanečky z obou stran.

Mezitím, co nám kyne lívancové těsto,
 si připravíme hruškový přeliv.
 Rozpustíme si máslo, hrušky oloupeme,
 zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky.
 Pokrájené hrušky vhodíme k máslu, lehce orestujeme,
 potom přidáme celou skořici, hřebíček, badyán 
a mletou skořici a zasypeme lžicí třtinového cukru 
a přidáme 2 lžíce rumu.
 Necháme provařit do měkka 
a přelivem poté přelijeme usmažené lívance. 
Můžeme ještě dozdobit řeckým jogurtem.


Tahle varianta je dokonalou chutí podzimu!














Užijte si v pohodě ještě zbývající prodloužený víkend!


Vaše Radka
 

5 komentářů:

  1. Mňam...luxusní záležitost Raduško.
    M.

    OdpovědětVymazat
  2. Všechny blogy nějak moc vaří a pečou ..a samé dobroty :-))) Iva

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadají luxusně, recept si ukládám a určitě vyzkouším :-)
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  4. Radu, voní to až sem ..... lívanečky dělám často .... ale děkuji za inspiraci na ten hruškový přeliv ..... budu ho muset vyzkoušet ..... Marki

    OdpovědětVymazat